Το διαζύγιο με αντιδικία αναφέρεται σε μια διαδικασία διαζυγίου στην οποία οι δύο σύζυγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα ή περισσότερα θέματα που σχετίζονται με το διαζύγιο, όπως η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, η επιμέλεια των παιδιών, η διατροφή των παιδιών ή του συζύγου και άλλα σχετικά θέματα. Εξαιτίας αυτών των διαφωνιών, η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί ενώπιον δικαστηρίου, όπου ένας δικαστής θα λάβει τις τελικές αποφάσεις μετά από ακρόαση των επιχειρημάτων και των αποδεικτικών στοιχείων που θα παρουσιαστούν από κάθε πλευρά.
Η διαδικασία ενός διαζυγίου με αντιδικία μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα, στρεσογόνα και ακριβή σε σύγκριση με ένα διαζύγιο κατ’ αίτηση ή συναινετικό, καθώς απαιτεί την παρουσίαση της υπόθεσης ενώπιον δικαστή και την εκτελεστική επίλυση των διαφορών. Αυτό σημαίνει ότι οι δικηγόροι και οι εμπειρογνώμονες που εμπλέκονται μπορεί να πρέπει να καταθέσουν εκτενή νομική και άλλη ειδική δουλειά, ενώ ταυτόχρονα οι εμπλεκόμενοι μπορεί να βιώσουν σημαντικό συναισθηματικό φόρτο.
Στην περίπτωση που βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση, είναι σημαντικό να έχετε την υποστήριξη ενός ειδικευμένου δικηγόρου που έχει εμπειρία σε υποθέσεις διαζυγίου με αντιδικία. Ο δικηγόρος θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει μέσα από τη διαδικασία, να προετοιμάσει και να παρουσιάσει την υπόθεσή σας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντά σας προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Η διαδικασία ενός διαζυγίου με αντιδικία περνά από διάφορα στάδια, και κάθε ένα από αυτά απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και στρατηγική. Ας εξετάσουμε αυτά τα στάδια πιο αναλυτικά:
1. Κατάθεση της Αίτησης Διαζυγίου
Ο διαδικασία ξεκινά με την κατάθεση μιας αίτησης διαζυγίου από τον έναν σύζυγο (αιτών) στο αρμόδιο δικαστήριο. Η αίτηση πρέπει να περιγράφει τους λόγους για το διαζυγίο και τις αιτήσεις του αιτούντος σχετικά με ζητήματα όπως η κατανομή περιουσίας, επιμέλεια των παιδιών, διατροφή, κλπ.
2. Απάντηση του Εναγομένου
Ο εναγόμενος σύζυγος έχει την ευκαιρία να απαντήσει στην αίτηση, αμφισβητώντας ή συμφωνώντας με τις αιτιάσεις και τις αιτήσεις του αιτούντος.
3. Προδικαστική Διαδικασία
Κατά τη διάρκεια της προδικαστικής διαδικασίας, τα μέρη μπορεί να κληθούν να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις μεσολάβησης προκειμένου να επιχειρήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά. Επίσης, πραγματοποιούνται ανταλλαγές εγγράφων και πληροφοριών μεταξύ των δικηγόρων των μερών.
4. Διακανονισμός ή Δίκη
Εάν οι προσπάθειες για διακανονισμό αποτύχουν, η υπόθεση προχωρά σε δίκη.