July 27, 2024
Μυελοειδές Καρκίνωμα Θυρεοειδούς

Μυελοειδές Καρκίνωμα Θυρεοειδούς

Ποιο είναι το μυελοειδές καρκίνωμα της θυρεοειδούς αδένα;

Το μυελοειδές καρκίνωμα της θυρεοειδούς αδένα, γνωστό και ως μυελοειδής καρκίνος της θυρεοειδούς, ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία καρκίνου που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Αποτελεί μόνο το 5-10% των όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς.

Αυτός ο τύπος καρκίνου προέρχεται από τα κύτταρα C ή παραθυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν στην κυκλοφορία του αίματος την ορμόνη καλσιτονίνη.

Παρά τη σπανιότητά του, το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή απειλή για την υγεία. Οι προοπτικές για τους ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου είναι συχνά χειρότερες σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς, όπως ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος. Αυτό οφείλεται σε δύο κύριους λόγους:

Συχνές μεταστάσεις:

Σε πολλές περιπτώσεις, το μυελοειδές καρκίνωμα εμφανίζει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος, όπως τα πνευμόνια, τα οστά και τον εγκέφαλο, ακόμα και κατά τη διάγνωση.

Ανθεκτικότητα στη ραδιενέργεια ιώδιο: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μυελοειδές καρκίνωμα δεν ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία με ραδιενέργειο ιώδιο, καθώς δεν προέρχεται από τα ίδια κύτταρα με τους άλλους τύπους καρκίνου της θυρεοειδούς αδένα. Συνεπώς, η μοναδική αποτελεσματική θεραπεία για το μυελοειδές καρκίνωμα της θυρεοειδούς αδένα είναι η χειρουργική επέμβαση.

Αντίθετα με τους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους, ο μυελοειδής καρκίνος της θυρεοειδούς συχνά εξαπλώνεται στους λεμφαδένες του λαιμού, καθιστώντας απαραίτητη την αφαίρεση αυτών των λεμφαδένων και του θυρεοειδούς αδένα. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν μεταστάσεις στο πλάγιο διαμέρισμα του τραχήλου, απαιτείται επίσης επέμβαση και σε αυτόν τον πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό.

Διαβάστε:  Τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς

Σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, μια νεαρή γυναίκα ανακάλυψε την ύπαρξη ενός μυελοειδούς καρκινώματος της θυρεοειδούς αδένα τυχαία, κατά τη διάρκεια αιματολογικών εξετάσεων. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων έδειξαν υψηλά επίπεδα καλσιτονίνης στο αίμα. Στη συνέχεια, η ασθενής υποβλήθηκε σε υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα και χαρτογράφηση του τραχήλου από εξειδικευμένο ακτινολόγο.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων παρουσίασαν τα εξής ευρήματα:

  1. Εντοπίστηκε ένας καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα με μυελοειδή χαρακτηριστικά, που είχε διάμετρο 16 χιλιοστά στο δεξιό λοβό του θυρεοειδούς αδένα.
  2. Παρατηρήθηκε η παρουσία λεμφαδένων στο κεντρικό τμήμα του τραχήλου, που υπονόησε την πιθανή εξάπλωση της ασθένειας σε αυτούς.
  3. Δύο λεμφαδένοι στο επίπεδο IV του δεξιού πλάγιου τμήματος του τραχήλου εμφάνισαν ενδείξεις μεταστάσεων.

Πριν από την εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης, πραγματοποιήθηκε σταδιοποίηση της νόσου, με στόχο τον έλεγχο τυχόν μεταστάσεων σε άλλα όργανα. Έπειτα, η ασθενής ενημερώθηκε σχετικά με την προτεινόμενη χειρουργική θεραπεία που θα ακολουθούσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *