July 27, 2024
Νόσος του Graves

Νόσος του Graves

Η νόσος του Graves επηρεάζει πολλά όργανα και συστήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της νόσου περιλαμβάνουν:

  1. Θυρεοειδικό σύστημα: Η νόσος του Graves προκαλεί υπερλειτουργία της θυρεοειδούς αδένας, ο οποίος παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, όπως ταχυκαρδία, ταραχές στην καρδιακή ρυθμία, αδυναμία, αυξημένη ιδρώτα, τρέμουλο και αϋπνία.
  2. Μυοσκελετικό σύστημα: Οι ασθενείς με νόσο του Graves μπορεί να παρουσιάσουν απώλεια μυών και μαζική απώλεια βάρους. Επίσης, μπορεί να υπάρξει απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπενία) και αύξηση του κινδύνου για οστεοπόρωση.
  3. Νευρικό σύστημα: Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, αυξημένο άγχος, τρόμο στα άκρα, και επηρεάζει τα νευρικά αντανακλαστικά.
  4. Ψυχολογική σφαίρα: Οι ασθενείς με νόσο του Graves μπορεί να παρουσιάσουν ψυχολογικά συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, άγχος, δυσθυμία, αυξημένη εντερική κινητικότητα και δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, η νόσος του Graves έχει μοναδικές εκδηλώσεις που δεν παρατηρούνται σε άλλες παθήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, που προκαλεί την πρόπτωση των οφθαλμών, την ανάσπαση των βλεφάρων, τη θολή όραση, τη διπλή όραση και την απώλεια όρασης. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει πάχυνση του δέρματος στα κάτω άκρα.

Πως γίνεται η εντοπισμός της νόσου Graves;

Η διαδικασία για τον εντοπισμό της νόσου Graves ξεκινά με τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών υπερθυρεοειδισμού, όπως το τοξικό αδένωμα και η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη.

Αρχικά, ο ιατρός σας θα συζητήσει το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό και θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση για να εξετάσει τα συμπτώματά σας. Αναλύονται επίσης εργαστηριακές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν:

  • Τη μέτρηση των επιπέδων των θυροειδικών ορμονών (Τ3, Τ4 και TSH) στο αίμα για τη διάγνωση της υπερθυρεοειδισμού.
  • Την εκτίμηση των επιπέδων των αυτοαντισωμάτων κατά του υποδοχέα της TSH (TRAb) στο αίμα για να επιβεβαιώσετε τη νόσο Graves.
  • Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα και του τραχήλου για να αξιολογήσετε τυχόν όζους στον θυρεοειδή αδένα.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς αδένα.
Διαβάστε:  Φλεγμονή στο Ισχίο - Συμπτώματα και Θεραπεία

Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς μπορεί να αποκλείσει με μεγάλη βεβαιότητα την ύπαρξη τοξικού αδενώματος (τοξικού μονόλοβου ή πολυλοβού θυρεοειδούς) ή τοξικής πολυοζώδους βρογχοκήλης ως αιτίες του υπερθυρεοειδισμού. Επιπλέον, μπορεί να ανιχνεύσει όζους του θυρεοειδούς αδένα, που παρατηρούνται σε περίπου 30% των ασθενών.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης της νόσου Graves γίνεται από τα υψηλά επίπεδα των αυτοαντισωμάτων κατά του υποδοχέα της TSH (TRAb) στο αίμα των ασθενών.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η νόσος Graves μπορεί να συνδυάζεται με καρκίνο του θυρεοειδούς σε υψηλότερα ποσοστά από ό,τι παλιότερα εκτιμάτο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με νόσο Graves και ύπαρξη όζων του θυρεοειδούς αδένα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς.

Συνοψίζοντας, η νόσος του Graves επηρεάζει πολλά συστήματα του οργανισμού και προκαλεί μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων και εκδηλώσεων, με τα συμπτώματα στους οφθαλμούς και το δέρμα να είναι μοναδικά για αυτήν τη νόσο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *